Nieuws

juli 2016

Feiten en cijfers over astma/COPD zorg in Nederland.

https://www.zorgprismapubliek.nl/producten/patientgroepen/copd/

april 2016

Nieuw boek op de markt van Arend Hoiting, Buteyko therapeut.

Titel: Adem minder, genees jezelf.

Te bestellen bij: Boekscout.nl of bij de boekhandel.

isbn: 9789402224900

Prijs: 17,99 Euro

8 maart 2016

Veel kinderen met diagnose astma hebben geen astma

VRIJDAG 26 FEBRUARI 2016

Uit een onderzoek van het Utrecht Medisch Centrum blijkt dat zeker 53 procent van de kinderen met de diagnose astma geen daadwerkelijke astma heeft. Overdiagnose ontstaat meestal doordat doktoren te snel conclusies trekken bij piepende ademhaling, ademproblemen en hoesten.

“Overdiagnosis kwam voor bij meer dan de helft van de onderzochte kinderen”, aldus onderzoeker Ingrid Looijmans-Van den Akker. “Dit leidt tot onnodige behandeling, ziektelast en een impact op de kwaliteit van het leven.”

Een longfunctietest is een methode die wordt aangeraden in internationale richtlijnen. Door middel van een spirometer, een machine die meet hoe snel iemand in- en uitademt, krijg je de meest betrouwbare uitslag. Het onderzoek heeft aangetoond dat deze spirometer maar in 16 procent van de gevallen gebruikt wordt bij het stellen van de diagnose.

Het verminderen van foutieve diagnoses is vooral belangrijk omdat de medicatie bij astma vaak bijwerkingen veroorzaakt als spierkramp, keelontstekingen, overgeven en misselijkheid. Kinderen met astma vermijden vaak sporten en dit kan leiden tot overgewicht. NU.nl

OVERBEHANDELING VAN PATIËNTEN MET LONGZIEKTE COPD

Bezorgde huisartsen en longartsen zeggen dat veel van hun collega’s te veel medicatie voorschrijven aan mensen met longziekte COPD. Pufjes met ontstekingsremmers hebben nauwelijks effect bij mildere vormen van COPD, maar geven wel bijwerkingen. Dit meldt de Volkskrant.

Bij mensen met de longziekte COPD zijn de luchtwegen vernauwd, vaak als gevolg van roken. Het is een ongeneeslijke ziekte waarbij de longfunctie steeds verder achteruit gaat. Patiënten krijgen pufjes met langwerkende luchtwegverwijders die de benauwdheid verminderen. Een groot deel van de patiënten krijgt ook inhalatiecorticosteroïden, maar deze ontstekingsremmers hebben alleen effect bij een ernstige vorm van COPD. Mensen die een lichtere vorm van de longziekte hebben, krijgen alleen met de bijwerkingen te maken. Dat zegt longarts Frits Franssen van de beroepsvereniging voor longartsen NVALT. “Zonder inhalatiecorticosteroïden heeft een patiënt met COPD 13 procent kans om een longontsteking te krijgen, met inhalatiecorticosteroïden is dat 18 procent”, zegt Franssen. Ook kan er botontkalking ontstaan, heesheid en schimmelinfecties in de mond en keel. Volgens Franssen zijn mensen met COPD vaak wat ouder. Zij slikken soms bloedverdunners en door de inname van inhalatiecorticosteroïden wordt dat versterkt. Bloedvaten worden dunner en kwetsbaarder.

Overbehandeling met inhalatiecorticosteroïden komt vaak voor doordat een onjuiste diagnose is gesteld of er vindt onvoldoende evaluatie van de behandeling plaats. Het is voor artsen soms lastig te bepalen bij welke patiënten ze deze behandeling kunnen stoppen. Volgens huisarts Annelies Lucas schrijven artsen vaak te veel medicatie voor omdat ze de patiënt willen helpen, maar er is nooit bewezen dat inhalatiemedicijnen COPD kunnen remmen. Frits Franssen geeft aan dat de studies die er wel zijn vaak zijn gesponsord door de farmaceutische industrie, er is bijna geen onafhankelijk onderzoek beschikbaar.

©Nationale Zorggids 

14.08.2015 :

Beschrijvend onderzoek naar de Buteyko-methode.

Hanzehogeschool Groningen, Marga van de Haar, logopedie deeltijdstudie.

Marga heeft als afstudeerproject een kleinschalig kwantitatief beschrijvend onderzoek uitgevoerd naar de ervaringen van chronische hyperventilatiepatienten met de     Buteyko-methode op de korte-en lange termijn.

Door middel van vragenlijsten is gevraagd naar de klachten waarmee men aan de Buteyko-cursus is begonnen, naar de ervaringen met de methode en hoe de gezondheidsbeleving is voor en na het volgen van de Buteyko-cursus.

De resultaten waren zeer positief: alle clienten ervaren een vooruitgang met hun gezondheid na het volgen van de Buteyko cursus. Op de langere termijn ervaren clienten zelfs meer vooruitgang.

Internationaal Therapeut Beurs 

De VBT was op deze beurs aanwezig zijn om de Buteyko-methode meer bekendheid te geven.

Masha Anthonissen, auteur van het boek ‘Leef gezond, adem rustig’ gaf beide dagen een lezing in de grote zaal.

Gezondheidsbeurs Utrecht

Hier waren we ook met een stand aanwezig om de Buteyko-methode meer bekendheid te geven.

Henriette Karsten gaf hier lezingen over de Buteyko-methode.

Nationaal Congres COPD ketenzorg 

Henriette, Monique en Gerrie hebben op dit congres een posterpresentatie gegeven over de Buteyko-methode. Dit was de derde keer dat we hier aanwezig waren. Er was belangstelling vanuit het Longfonds, longartsen, LAN, longfunktieanalisten etc. 

Het doel van het congres is te komen tot een goed concept voor de gezamenlijke aanpak van de COPD-ketenzorg.

Ons doel is de Buteyko-methode onderdeel te laten worden van deze gezamenlijke aanpak.