Theorie van de Buteyko Methode

Samenvattend

1. Diepe ademhaling (longhyperventilatie) is schadelijk, want daardoor wordt bovenmatig koolzuurgas (CO2) afgescheiden en ontstaat er een tekort aan koolzuur in ons lichaam.

2. Een tekort aan koolzuur versterkt de verbinding tussen hemoglobine en zuurstof, zodat zuurstof minder goed kan worden afgescheiden en moeilijker bij onze cellen kan komen. Dus: hoe dieper de ademhaling, des te minder zuurstof er in de cellen van onze hersenen, ons hart en andere organen komt.

3. Om zich tegen deze bovenmatige uitscheiding van koolzuurgas te beschermen, vernauwt ons lichaam de uitstromingskanalen van koolzuurgas. De neus raakt verstopt, bronchiƫn vernauwen en bepaalde bloedvaten vernauwen. De gladde spieren van darmen en galwegen verkrampen. Na verloop van tijd begint zich sclerose van weefsels en bloedvaten te ontwikkelen.

4. Diepe ademhaling verstoort het zuur-base evenwicht (pH) in ons lichaam. Om deze verstoring te compenseren verandert de activiteit van enzymen en vitaminen in ons lichaam. bovendien verandert de electrolytische samenstelling van ons bloed. Asl gevolg daarvan raakt de stofwisseling verstoort. De weerstand daalt, het immuunsysteem verzwakt en er ontstaat neiging tot verkoudheid en allergie.

5. Het tekort aan zuurstof in de hersenen wordt versterkt doordat ook de bronchien en de bloedvaten vernauwen. Daarom geldt: hoe meer de mens ademhaalt, des te meer voelt hij een gebrek aan lucht en des te meer gaat hij proberen te ademen. Er ontstaat een vicieuze cirkel en de ziektes, die verbonden zijn aan een diepe ademhaling, krijgen een chronisch karakter.

6. Door vermindering van de ademhaling tot de norm worden de negatieve gevolgen van een diepe ademhaling voorkomen en verminderen of verdwijnen deze chronische ziektes geleidelijk.

Wilt u de werking uitgelegd zien door Buteyko zelf,ga dan naar de volgende links

Deel 1:http://www.youtube.com/watch?v=u9053wysfWw

Deel 2: http://www.youtube.com/watch?v=FwU3DXc1y70